Implementacija sustava upravljanja informacijskom sigurnošću za računarstvo u oblaku : : specijalistički rad - Daut-Kaiser, Gordan 1963 (G. Daut-Kaiser ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Specijalistički rad započinje opisom osnovnih principa rada računarstva u oblaku, tipova oblaka i s osvrtom na tri modela isporuke usluga (IaaS, PaaS, SaaS) koje računarstvo u oblaku pruža. Prikazani su standardi i organizacije kojima je u fokusu sigurnost računarstva u oblaku. Sadržava prikaz novih ranjivosti i prijetnji koji slijede iz karakteristika računarstva u oblaku, te onih koje se mijenjaju ili nestaju u odnosu na postojeće standarde sigurnosti. Posebno je razrađena implementacija ISMS sustava bazirana na ISO 27k porodici standarda na razini računarstva u oblaku i komparacija ove implementacije u odnosu na onu za standardne računarske sustave. Prikazan je primjer procjene rizika i implementacije kontrola prema ISO 27K standardu na jednostavni zamišljeni sustav koji koristi SaaS model isporuke usluga u javnom obliku računarstva u oblaku.