Analiza tržišta i utvrđivanje značajne tržišne snage u elektroničkim komunikacijama : : [specijalistički] završni rad - Cibulić, Iva 1984 (I. Cibulić ;Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2013)
Sažetak: Koncept regulacije tržišta od strane države svoje začetke pronalazi u SAD-u u drugoj polovini 19. stoljeća. Specifična pravila o analizi tržišta elektroničkih komunikacija u Europi uvode se devedesetih godina 20. stoljeća, da bi donošenjem niza akata na razini Europske unije 2002. godine po prvi put bio ustanovljen regulatorni okvir postupka analize tržišta elektroničkih komunikacija primjenjiv u svim državama članicama Europske unije. Postupak analize tržišta elektroničkih komunikacija i utvrđivanja značajne tržišne snage sastoji se od (i) definiranja mjerodavnih tržišta podložnih prethodnoj regulaciji, (ii) utvrđivanja postojanja operatora sa značajnom tržišnom snagom i (iii) određivanja regulatornih obveza određenom operatoru sa značajnom tržišnom snagom. Svrha postupka je unaprijediti tržišno natjecanje na tržištima elektroničkih komunikacija na kojima ono još nije u dovoljnoj mjeri razvijeno, i to unaprijed definiranim obvezama operatoru ili operatorima koji imaju značajnu tržišnu snagu na predmetnom tržištu. Zakonodavstvo Republike Hrvatske u ovom području usklađeno je s regulatornim okvirom Europske unije te postupke analize mjerodavnih tržišta elektroničkih komunikacija provodi Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, počevši od 2009. godine.