Hibridni algoritam estimacije stanja elektroenergetskog sustava podržan sinkroniziranim mjerenjima fazora : : doktorski rad - Kirinčić, Vedran 1983 (V. Kirinčić ;Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Razvijeni višeslojni hibridni estimator stanja elektroenergetskog sustava koristi SCADA (engl. Supervisory Control And Data Acquisition) mjerenja i sinkronizirana mjerenja fazora, dostupna iz PMU jedinica (engl. Phasor Measurement Unit). Model hibridnog estimatora stanja je prikazan u statičkoj i dinamičkoj formulaciji. Linearni estimator stanja u prvom koraku statičke formulacije koristi samo sinkronizirana mjerenja fazora. Estimator stanju u drugom sloju koristi iterativnu WLS (engl. Weighted Least Squares) metodu s ograničenjima jednakosti za injekcije snage u pasivnim čvorištima te kombinira SCADA mjerenja s pseudo-mjerenjima dobivenim iz rezultata prvog sloja formulacije. Rezultati estimatora stanja prvog sloja se također koriste prilikom inicijalizacije estimatora stanja drugog sloja. Dinamička formulacija u prvom sloju iskorištava visoku učestalost sinkroniziranih mjerenja fazora, dostupnih u intervalu između dva pokretanja estimatora stanja drugog sloja. Višeslojni hibridni estimator stanja je ispitan na IEEE test sustavima s 14, 57 i 118 čvorišta. Kao primjer stvarnog sustava je korišten model dijela prijenosnog sustava Republike Hrvatske. Razvijeni hibridni model je uspoređen s estimatorom stanja zasnovanom na klasičnom pristupu, koji koristi samo SCADA mjerenja, kao i postojećim hibridnim estimatorima stanja. Višeslojni hibridni estimator stanja rezultira točnijom estimacijom stanja, uz poboljšanje sposobnosti filtriranja pogrešaka u skupu mjerenja te konvergencije proračuna. -