Registracija bilateralnih mamogramai analiza lezija iz vremenski odmaknutih digitalnih mamografa : : doktorski rad - Jelena Božek (J. Božek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: U doktorskom radu provedeno je vrednovanje postupka neprilagodljive registracije nad mamografskim slikama. Nadalje, uspoređeni su različiti interpolacijski postupci i njihov utjecaj na mamograme s ciljem određivanja optimalnog interpolacijskog postupka za registraciju i usporedbu mamografskih slika u svrhu određivanja asimetrije dojki. U radu je predložen algoritam za detekciju i klasifikaciju lezija u vremenski odmaknutim digitalnim mamogramima. Predložene su volumetrijske značajke čija primjena je ostvarila bolju učinkovitost u odnosu na primjenu značajke dobivene iz informacije o površini lezije. Nadalje, vremenske značajke dobivene kao relativna razlika značajki iz trenutnog i prethodnog mamograma značajno su unaprijedile učinkovitost klasifikacije benignih i malignih lezija u odnosu na korištenje samo značajki iz trenutnog pregleda. -