Mjerenje mrežne frekvencije u stvarnom vremenu korištenjem vremensko-frekvencijskih transformacija : : doktorski rad - Mostarac, Petar (P. Mostarac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: U doktorskoj disertaciji istražena je primjena vremensko-frekvencijskih transformacija za mjerenje mrežne frekvencije u stvarnom vremenu. Predstavljena je nova metoda za mjerenje dinamičkih promjena mrežne frekvencije. U radu je prikazan postupak definiranja pojedinih dijelova nove metode za mjerenje mrežne frekvencije. Analizirano je i vrijeme potrebno da se metoda izvrši. Provedena je minimizacija broja operacija potrebnih za izračunavanje metode smanjivanjem broja podataka neophodnih za izračunavanje frekvencije te odabirom odgovarajućih parametara metode. Na temelju usporedbi s već postojećim metodama analizirane su prednosti i nedostaci nove metode. Analizirane su mogućnosti upotrebe nove metode za mjerenje spektralnih komponenti promatranog signala. Predstavljena je metoda za određivanje frekvencijskog spektra i efektivne vrijednosti napona mreže primjenom metode za mjerenje dinamičkih promjena frekvencije. Analizirana je mjerna nesigurnost nove metode definiranjem utjecaj svih pojedinih dijelova mjernog lanca na ukupnu mjernu nesigurnost nove metode uz vođenje računa o propagaciji složene mjerne nesigurnosti kroz sustav. Obavljeno je optimiranje mjerenja mrežne frekvencije u stvarnom vremenu pri određivanju parametara kvalitete električne energije. -