Novi elektronički elementi bazirani na cink oksid nanostrukturama : [nagrađeni studentski rad za nagradu Werner von Siemens ak. god. 2010./2011.] - Tomas, Antonia; Borjanović, Vesna (Zagreb : Fakultet elektrotehnike i računarstva., 2011)
Rad je usko vezan za pojam nanotehnologije – grane znanosti čiji su predmet proučavanja nanostrukture. Stoga prvo poglavlje definira sam pojam nanotehnologije, promatra razvoj nanotehnologije kroz povijest, kao i moguće napretke u budućnosti. Proučena je definicija nanoznanosti te navedene vrste nanostruktura i njihove primjene. Drugo poglavlje pripada cink oksidu, njegovim općim svojstvima i primjenama. Potom je razrađen i način dobivanja hibridnog materijala, baziranog na cink oksid nanostrukturama u polimernoj matrici. Ključni dio rada posvećen je metodama rasta cink oksid nanocijevi na siliciju i polimeru (PDMS) kemijskom metodom rasta u otvorenoj posudi, a pokušan je rast i na aluminiju što je dalo izvrsne rezultate. Opisani su postupci dobivanja nanocijevi kroz nekoliko pokusa, različiti parametri za posljedicu su imali različite rezultate koji su potkrijepljeni slikama snimljenim skenirajućim elektronskim mikroskopom, a prikazan je i njihov spektar dobiven Ramanovom spektroskopijom. Nakon što su dobivene odgovarajuće ZnO nanocijevi, ukomponirane su u organsko-anorgansku arhitekturu LED diode. Ona svoju primjenu pronalazi u energetici čemu je posvećeno pretposljednje poglavlje rada. Na samom kraju, opisan je rad skenirajućeg elektronskog mikroskopa (SEM-a). Ključne riječi: nanotehnologija, nanoznanost, nanostrukture, nanocijevi, cink oksid, silicij, polimer, aluminij, Raman, LED, solarne ćelije.
The work is closely tied to the concept of nanotechnology - the branch of science that studies nanostructures. Thus the first chapter defines the term nanotechnology, consideres the development of nanotechnology through history, as well as possible improvements in the future. This chapter also defines nanoscience and most important types of nanostructures and their applications. Next chapter belongs to the zinc oxide, its general properties and applications. Then I’ve shown how to obtain hybrid materials based on zinc oxide nanostructures in a polymer matrix. A key part of the paper is devoted to the methods of growth of zinc oxide nanotubes on silicon and polymer (PDMS), also on aluminum which gave great resul. Procedures for obtaining nanotubes through several different experiments are also described; different eksperimental parameters generated different results that were substantiated on images captured with scanning electron microscope. It’s also shown their spectrum obtained by Raman spectroscopy. Once we have obtained the appropriate ZnO nanotubes, they were incorporated into the architecture of organic-inorganic LEDs. It finds its application in the energy sector. At the very least, the work describes a scanning electron microscope (SEM). Key words: nanotechnology, nanoscience, nanostructures, nanotubes, zinc oxide, silicon, polymer, aluminum, Raman, LED, solar cells.