Novi elektronički elementi bazirani na cink oksid nanostrukturama : : [nagrađeni studentski rad za nagradu Werner von Siemens ak. god. 2010./2011.] - Tomas, Antonia (Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Rad je usko vezan za pojam nanotehnologije – grane znanosti čiji su predmet proučavanja nanostrukture. Stoga prvo poglavlje definira sam pojam nanotehnologije, promatra razvoj nanotehnologije kroz povijest, kao i moguće napretke u budućnosti. Proučena je definicija nanoznanosti te navedene vrste nanostruktura i njihove primjene. Drugo poglavlje pripada cink oksidu, njegovim općim svojstvima i primjenama. Potom je razrađen i način dobivanja hibridnog materijala, baziranog na cink oksid nanostrukturama u polimernoj matrici. Ključni dio rada posvećen je metodama rasta cink oksid nanocijevi na siliciju i polimeru (PDMS) kemijskom metodom rasta u otvorenoj posudi, a pokušan je rast i na aluminiju što je dalo izvrsne rezultate. Opisani su postupci dobivanja nanocijevi kroz nekoliko pokusa, različiti parametri za posljedicu su imali različite rezultate koji su potkrijepljeni slikama snimljenim skenirajućim elektronskim mikroskopom, a prikazan je i njihov spektar dobiven Ramanovom spektroskopijom. Nakon što su dobivene odgovarajuće ZnO nanocijevi, ukomponirane su u organsko-anorgansku arhitekturu LED diode. Ona svoju primjenu pronalazi u energetici čemu je posvećeno pretposljednje poglavlje rada. Na samom kraju, opisan je rad skenirajućeg elektronskog mikroskopa (SEM-a). Ključne riječi: nanotehnologija, nanoznanost, nanostrukture, nanocijevi, cink oksid, silicij, polimer, aluminij, Raman, LED, solarne ćelije.