Segmentacija mamograma i detekcija mikrokalcifikacija adaptivnim poboljšanjem kontrasta : : doktorski rad - Muštra, Mario (M. Muštra ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Mamografija je neinvazivna metoda pregleda dojki koja koristi rendgensko zračenje u svrhu stvaranja slike tkiva dojke. Računalno potpomognuta dijagnostika dobiva sve veći značaj u medicini razvojem računalne tehnologije. Mogućnost automatske detekcije objekata u digitalnoj slici i donošenja automatske dijagnoze na osnovi izdvojenih značajki, važan su alat koji se sve više koristi u modernoj dijagnostici. U ovom radu predložena je metoda za segmentaciju tkiva dojke od pozadine i izdvajanje prsnog mišića iz mamograma koji prikazuju postraničnu projekciju. Segmentacija tkiva dojke od pozadine i uklanjanje objekta izvan tkiva dojke postignuti su kombiniranom uporabom morfoloških operatora i lokalnim poboljšanjem kontrasta rubnih dijelova tkiva dojke u slikama. Izdvajanje prsnog mišića postignuto je određivanjem koeficijenata polinoma trećeg stupnja pomoću detektiranih vidljivih točaka na rubu prsnog mišića. Ovaj pristup za određivanje ruba prsnog mišića izabran je iz razloga što daje bolje rezultate u slučajevima slabije vidljivosti ili potpune nevidljivosti dijela prsnog mišića u odnosu na ostalo tkivo dojke. Određivanje gustoće dojke temelji se na izdvajanju teksturnih značajki iz područja žljezdanog diska i klasifikacijom u neku od kategorija prema gustoći. Detekcija mikrokalcifikacija predstavlja problem zbog nejednolike teksture tkiva dojke i različitih uvjeta detekcije u ovisnosti o gustoći pojedine dojke. Predložena metoda za detekciju područja koja sadrže mikrokalcifikacije uključuje znanje o gustoći dojke kao parametra pri automatskoj detekciji. Učinkovitost predloženih metoda ispitana je na različitim bazama mamografskih slika, kako bi se učinkovitost pojedine metode bolje verificirala. -