Nosivi bežični sustav za mjerenje pokretljivosti i detekciju pada starijih osoba : : [nagrađeni studentski rad za nagradu Werner von Siemens ak. god. 2009./2010.] - Čupić, Grgo (Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Napredak tehnologije omogudio je razvoj raznih telemetrijskih sustava za liječenje i pradenje zdravstvenog stanja rizičnih osoba te prevenciju opasnosti. Osobe starije od 65 godina spadaju u rizičnu skupinu, a po statistikama njihov broj se povedava. Svaka treda starija osoba pretrpi pad tijekom svakodnevnih aktivnosti. Pravovremenom detekcijom pada mogude je ublažiti posljedice i izbjedi smrt. Jedan od objektivnih pokazatelja zdravstvenog stanja starijih osoba jest pokretljivost. Kontinuirano dugoročno mjerenje pruža najobjektivniji sliku pokretljivosti i osigurava objektivne podatke za liječnike. Ovaj rad opisuje sustav za detekciju pada i mjerenje pokretljivosti. Sustav kontinuirano mjeri i bilježi podatak o pokretljivost i alarmira u slučaju pada ili dužeg stanja mirovanja. Nosivi dio sustava (senzorski čvor) je bežičan, malih dimenzija, namijenjen nošenju na remenu. Sastoji se od mikrokontrolera, tro-osnog akcelerometra i odašiljača. Senzorski čvor komunicira s prijemnikom ZigBee vezom, a prijemnik je povezan s računalom USB vezom. Na računalu se izvršavaju algoritmi koji iz podataka o akceleraciji u tri smjera računa razinu pokretljivosti, izvodi detekciju pada, aktivnosti i dužeg stanja mirovanja. Aplikacija u slučaju pada ili dužeg stanja mirovanja alarmira drugu osobu SMS porukom. Svi podaci se bilježe u log datoteke. Aplikacija može grafički prikazati razinu pokretljivosti u realnom vremenu ili u prošlosti. Sustav je jeftin (do 50$), jednostavan za korištenje, malih dimenzija i lagan. Može se koristiti za osobe koje žive same u svom domu i za osobe koje žive u staračkim domovima. Sustav osigurava više slobode starijim osobama u svakodnevnim aktivnostima. Time poboljšava kvalitetu života i smanjuje stres starijim osobama i onima koji se za njih brinu (rođaci ili profesionalno osoblje). Ključne riječi: starije osobe, telemedicina, bežično, nosivi sustav, akcelerometar, detekcija pada, mjerenje pokretljivosti