Planiranje ruralnih razdjelnih mreža primjenom metode pretraživanja uz zabranu : : doktorski rad - Rajić, Željko (Ž. Rajić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
SAŽETAK: Optimalno planirati SN razdjelnu mrežu znači utvrditi takvu realizaciju izgradnje i rekonstrukcije napojnih transformatorskih stanica i SN vodova da opterećenje u potrošačkim točkama, uz ispunjenje pouzdanosti napajanja te termičkih i naponskih ograničenja elemenata mreže, bude zadovoljeno uz najmanje ukupne troškove. Funkcija cilja obuhvaća troškove investicija, održavanja te gubitaka radne snage i energije. Pouzdanost se uzima u obzir posredno, preko unaprijed zadane strukture mreže, kao ograničenje ili neposredno, vrednovanjem troškova neisporučene električne energije, kao varijabla u funkciji cilja. Problem optimalnog planiranja SN razdjelne mreže je kombinatorički i sa stanovišta složenosti rješavanja pripada klasi NP-teških problema. U ovom radu razvijena je metaheuristička optimizacijska metoda pretraživanja uz zabranu za planiranje konfiguracija ruralnih SN razdjelnih mreža, zasnovana na strukturi mrežnog simpleks algoritma, s eksplicitnim razmatranjem pouzdanosti kao varijable. S obzirom na uvažavanje vremenske komponente, primijenjen je pseudodinamički pristup. Pouzdanost se u funkciji cilja uzima u obzir razmatranjem razlike između ukupnih troškova, sastavljenih od troškova neisporučene električne energije i troškova optimalno izabranih rastavnih uređaja, u slučaju bez i s rezervnim napajanjem te njene usporedbe s fiksnim troškovima izgradnje spojnog voda kao dijela potencijalne konfiguracije mreže kojim se to rezervno napajanje omogućuje. U tu svrhu je u sklopu ukupnog optimizacijskog postupka planiranja konfiguracije ruralne SN razdjelne mreže razvijena posebna aproksimativna metoda za određivanje optimalnog broja, vrste i razmještaja rastavnih uređaja na SN izvodu, u slučaju bez i s rezervnim napajanjem, koja omogućuje da se za svaki čvor kao potencijalnu točku rezervnog napajanja izvoda može izračunati navedena razlika troškova. -