Modeliranje pouzdanosti programske podrške za upravljanje resursima poduzeća : doktorski rad - Urem, Frane 1972 (F. Urem ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
Posljednjih dva desetljeća istraživanje pouzdanosti programske podrške postaje sve pristupačnije i popularnije. Značajno mjesto u takvim istraživanjima zauzimaju i sustavi za upravljanje resursima poduzeća (engl. Enterprise Resource Planning-ERP) kao vrlo bitni sustavi programske potpore svim poslovnim procesima u modernom poslovanju. Opisan je i formaliziran vlastiti postupak primjene modela pouzdanosti programske podrške na ERP sustave. Postupak uključuje optimalno prikupljanje, analizu i obradu podataka o prijavljenim pojavama neispravnosti u ERP sustavu i naknadno vrednovanje utvrđenog modela pouzdanosti. Opisani su i primijeneni numerički postupci utvrđivanja prikladnih modela pouzdanosti prema izmjerenim razdiobama neispravnosti na stvarnom sustavu. Također su prikazani primjeri uporabe poznatih postupaka statističke provjere i vrednovanja na pretpostavljene modele pouzdanosti ERP sustava. Predstavljeni su i primijenjeni popratni algoritmi potrebni za uspješno odvijanje postupka predviđanja pouzdanosti ERP sustava. U okviru rada je istražena i primijenjena tehnika operacijskog profila kao zanimljiv i nedovoljno korišten postupak za efikasniju provjeru i povećanje pouzdanosti ERP sustava. Posebno je istražen utjecaj izvođenja nadogradnji na pouzdanost ERP sustava. Obavljena je validacija primjene vlastitog modela utjecaja nadogradnji kroz predviđanje broja prijava i vremenske razdiobe defekata u periodima između obavljenih nadogradnji. -