Optimiranje gubitaka transformatora u pogonu : : specijalistički rad - Schoenberger, Marin (M. Schönberger ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
SAŽETAK: Transformator u pogonu ima gubitke koji se pretvaraju u toplinu, odnosno zagrijavaju transformator. Tu toplinu je potrebno odvesti iz transformatora što se ostvaruje preko rashladnog sustava. U radu se opisuju transformatori s izolacijskim sustavom sastavljenim od mineralnog transformatorskog ulja i celuloznih materijala odnosno od materijala organskog porijekla, koji s vremenom stare zbog temperature, nazočnosti kisika i vlage. Starenje izolacije je brže ako je temperatura viša i ako je vlažniji sustav izolacije. Gubici zagrijavaju transformator koji se hladi preko rashladnog sustava koji može biti različitih izvedbi. Pogonska iskustva za neke izvedbe rashladnih sustava su prikazana u radu. Zagrijavanje transformatora određuje snagu kojom se transformator može opteretiti uvažavajući uobičajeni vijek trajanja transformatora. Promjenom temperature transformatora koju postižemo radom rashladnog sustava mogu se optimidrati gubici uljnih energetskih transformatora. Optimiranje treba provesti tako da ne dođe do ubrzavanja starenja izolacijskog sustava, a preduvjet za optimiranje je više stupnjeva hlađenja transformatora. Upravljanje rashladnim sustavom može biti tradicijsko ili inteligentno, a primjer optimiranja rada rashladnog sustava, gubitke i trošak pogona transformatora prikazan je za TR 400/110 kV u TS Ernestinovo. -