Analiza postupka faznog diverzitija kod optičkog prijemnika : magistarski rad - Orhanović, Iva (Elektrotehnički fakultet - Zagreb, 1992)
U optičkim komunikacijama najčešće se koriste heterodinski koherentni prijemnici. Izvedba pojasno-propusnog filtra, za takav prijemnik jednostavnija je ukoliko je širina pojasa fotodiode i pojačala velika. Međutim, upotreba sustava koji rade na brzini of 560 Mbit /s i razvitak sustava koji rade na brzinama od 2,4 Gbit /s, onemogućio je jednostavnu izvedbu široko-pojasnih i nisko-šumnih heterodinskih prijemnika. Homodinski i fazni diverziti sustavi zahtjevaju znatno užu širinu pojasa fotodiode i pojačala, te se mogu koristiti za prijenos podataka većim brzinama. U radu je izvršena usporedba ta dva sustava. Postupak faznog diverzitija ne zahtjeva sinkronizaciju faza između signala na izlazu iz svjetlovoda i signala lokalnog oscilatora, a od sinkronizacije frekvencija među tim signalima ne zahtjeva se velika stabilnost. Zbog svojih karakteristika fazni diverziti prijemnik moguće je uspješno koristiti za prijenos podataka većim brzinama. -