Dubinska analiza biomedicinskih vremenskih nizova zasnovana na računalnom radnom okviru za izlučivanje značajki : doktorski rad - Jović, Alan (A. Jović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
Sažetak: Analiza biomedicinskih vremenskih nizova (BVN) obuhvaća široko interdisciplinarno područje. Istraživači u tom području nastoje kvantizirati složenost biološkog sustava kako bi se ostvarilo lakše razlikovanje između zdravog i bolesnog organizma. Uloga računarstva u tim istraživanjima je izlučivanje i dubinska analiza značajki. Cilj ove disertacije je sistematizirati pristupe izlučivanju značajki i predložiti sveobuhvatan postupak analize podataka na putu od baze podataka do konačnog modela koji ce omogućiti što bolje rezultate pri razvrstavanju poremećaja BVN. U tu svrhu predlaže se implementacija računalnog radnog okvira koji omogućuje izlučivanje velikog broja značajki za pojedinu vrstu BVN. U okviru disertacije implementacija okvira provedena je za područje analize srčanog ritma. Pritom su detaljno opisane vremenske, frekvencijske, vremensko-frekvencijske i nelinearne značajke korištene u tom području. Razvijena su dva nova nelinearna postupka za izlučivanje značajki iz BVN: abecedna entropija i napredna analiza slijednog trenda, za koje se pokazuje da poboljšavaju rezultate razvrstavanja poremećaja. Sustavni postupak vrednovan je na dva zasebna problema razvrstavanja, a postignuta je viša točnost od sličnih pristupa navedenih u literaturi. Rezultati dobiveni ovom disertacijom unaprijeđuju područje računalne analize BVN jer daju radni okvir temeljen na najboljoj praksi za postizanje visoke točnosti razvrstavanja poremećaja.