Formalna specifikacija telekomunikacijskih problema i agenata za njihovo rješavanje : doktorski rad - Jukić, Oliver (O. Jukić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sažetak: U doktorskom radu je predstavljena formalna infrastruktura za opis alarma i problema na telekomunikacijskoj mreži. Definiran je odnos alarma i problema te su predstavljeni algoritmi i načini prepoznavanja mrežnih problema koreliranjem alarma. Naznačena je uloga prepoznavanja problema u delegiranju rješavateljskog korpusa danog problema, koji čine programski agenti. Kako je agentsko problemsko okruženje telekomunikacijska mreža, razmotren je kritički i sustav upravljanja telekomunikacijskom mrežom s posebnim osvrtom na elemente teorije hijerarhijskih sustava, s raspoređenim agentima na različitim nivoima hijerarhije, što vodi prema hijerarhijskom upravljanju telekomunikacijskom mrežom. Prezentirano je programsko rješenje i rezultati dobiveni primjenom tog rješenja, te naznačena mogućnost korištenja znanstveno-istraživačkih rezultata u kreiranju integriranog pogleda na status telekomunikacijske mreže.