Optimiranje trajanja prekida opskrbe električnom energijom izazvanih kvarovima : : doktorski rad - Kovač, Zoran (Z. Kovač ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Doktorski rad sastoji se od sedam poglavlja. U uvodnim poglavljima su dane osnovne značajke pouzdanosti komponenti i elektroenergetskog sustava, a osobito problemi povezani s trajanjem prekida opskrbe korisnika električnom energijom na sučelju između prijenosne i distribucijske mreže. U trećem poglavlju opisana je organizacija vođenja elektroenergetskog sustava, a u četvrtom način prikupljanja podataka za potrebe vođenja. Peto poglavlje opisuje zabilježene i analizirane prisilne zastoje promatranih jedinica i propisane postupke operativnog osoblja u slučaju prekida opskrbe električnom energijom. Prema prikupljenim podacima o prekidima opskrbe korisnika električnom energijom za četverogodišnje razdoblje utvrđena je funkcija distribucije i parametri funkcije. U šestom poglavlju prijedložen je model uspostave opskrbe korisnika električnom energijom u Operatoru prijenosnog sustava s uvažavanjem trajanja pojedinih operacija pogonskog osoblja. Utvrđeni su faktori koji su bitni za duljinu trajanja prekida te su sukladno tome napravljeni modeli sklapanja. Markovljevim modelima prikazane su dvije uobičajene koncepcije transformatorskih stanica na sučelju prijenosna - distribucijska mreža uvažavajući modele sklapanja. Nakon potvrde modela napravljene su simulacije za različita trajanja prekida opskrbe i dane smjernice za poboljšanje pojedinih postupaka u cilju smanjenja trajanja. Dan je i kritički osvrt na problematiku modeliranja svih faktora koji utječu na postupak opskrbe napajanja nakon poremećaja s osnovnim smjernicama za daljnje istraživanje. -