Razvojna metoda za informacijske sustave zasnovane na uslužno usmjerenoj arhitekturi u energetskom sektoru : doktorski rad - Janeš, Ivan (I. Janeš ;Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Kao uže područje istraživanja odabrana je tema SOA razvojne metode za informacijske sustave u energetskom sektoru. Metode razvoja informacijskih sustava su već nekoliko desetljeća tema iscrpnog istraživanja. Štoviše, dostupan je čitavi niz konvencionalnih metoda koje su u primjeni već mnogo godina, te su dosegli visoki stupanj zrelosti. Međutim, paradigma SOA nameće neke nove i svojstvene zahtjeve na razvojni ciklus informacijskog sustava, te se stoga u posljednjih nekoliko godina provode istraživanja s ciljem razvoja metoda koje će pokriti te specifične zahtjeve. SOA razvojne metode su uglavnom općeg karaktera, odnosno nisu posebno prilagođene za informacijske sustave pojedinih problemskih domena. Svaka problemska domena nameće neke nove i svojstvene zahtjeve. Stoga je naglasak istraživanja odnosno teme bio upravo na realizaciji nove SOA razvojne metode posebno usmjerene prema informacijskim sustavima u energetskom sektoru. Prikladnost predložene metode ilustrirala se na energetskom sustavu Hrvatske. -