Tehnološki neutralna dodjela radiofrekvencijskog spektra : : magistarski rad - Bejuk, Krunoslav (K. Bejuk ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Proces harmonizacije korištenja radiofrekvencijskog spektra u svjetskim i europskim telekomunikacijskim tijelima dugotrajan je proces koji je pod pritiskom brzog razvoja novih radijskih tehnologija. Iz tog razloga uveden je koncept fleksibilne i tehnološki neutralne dodjele radiofrekvencijskog spektra. Izazovi takve dodjele leže u određivanju tehničkih ograničenja koje će omogućiti neometan rad svih radijskih sustava, a bez poznavanja za koje radijske sustave će radiofrekvencijski spektar biti namijenjen. U ovom radu govori se o više različitih aspekata fleksibilnosti u gospodarenju radiofrekvencijskim spektrom. Poseban naglasak je dan na tehnološki neutralnu dodjelu 2,6 GHz frekvencijskog pojasa i podjelu pojasa na FDD i TDD blokove. Programskim alatom SEAMCAT određen je izgled frekvencijske maske bloka korisničkih uređaja. -