Implementacija, prilagodba i održavanje bolničkih informatičkih sustava i podsustava : magistarski rad - Lončar, Andrija; Mornar, Vedran (Zagreb : A. Lončar ; Fakultet eletrotehnike i računarstva, 2011)
Informatizacija medicinskih procesa, dokumentiranja i izvješćivanja u bolničkom okruženju predstavlja veliki izazov za medicinske informacijske sustave, kako opće tako i specijalističke. Ovaj rad opisuje osnovne procese i tehnologije u informatizaciji bolničke ustanove na primjeru BIS sustava kao centralnog informacijskog sustava i RIS i PACS sustava kao specijalističkih sustava za radiološke procese. Rad nudi opis osnovnih tehnologija i koncepata korištenih pri izradi i implementaciji ovih sustava s posebnim naglaskom na sigurnost sustava i odgovornosti bolničkog informatičkog centra. Opisane su različite organizacijske jedinice i procedure u procesu bolničke obrade pacijenata kao podloga za razumijevanje zadataka navedenih sustava. Uz to je ilustriran proces evaluacije postojećeg stanja, odabira adekvatnih rješenja, implementacije, prilagodbe i održavanja navedenih sustava s posebnim naglaskom na tehnološku platformu i ključne sudionike navedenih procesa. - KLJUČNE RIJEČI: BIS, RIS, PACS, medicinski informacijski sustavi, informatizacija medicinskih ustanova, medicinski procesi, slikovna dijagnostika
Including information technologies in medical processes, documentation and reporting in hospitals is a great challenge for medical information systems, general and specialist alike. This thesis describes basic processes and technologies used in bringing information technologies to hospitals through the instance of HIS (Hospital Information System) as the central information system, as well as RIS (Radiology Information System) and PACS (Picture Archiving and Communication System) as specialized radiology systems. The thesis offers descriptions of basic technologies and concepts used in the process of design and implementation of these systems. A special emphasis is given to the security issues and the responsibilities of IT centers in hospitals. The thesis further describes organizational entities in hospitals and related procedures in patient healthcare as a basis for better comprehension of abovementioned information systems. The process of evaluation, selection, implementation, adaptation and maintenance of abovementioned systems is described with special emphasis given to issues of technologies used and key participants of these processes. - KEYWORDS: HIS, RIS, PACS, medical information system, hospital informatization, medical processes, imaging diagnostic
Magistarski rad je izrađen u Zavodu primjenjeno računarstvo Fakulteta eletrotehnike i računarstva u Zagrebu.
Bibliografija: str. 134. - Kazalo oznaka: str. 135-136. - Sažetak na eng. i hrv.