Implementacija, prilagodba i održavanje bolničkih informatičkih sustava i podsustava : : magistarski rad - Lončar, Andrija (A. Lončar ; Fakultet eletrotehnike i računarstva, 2011)
Informatizacija medicinskih procesa, dokumentiranja i izvješćivanja u bolničkom okruženju predstavlja veliki izazov za medicinske informacijske sustave, kako opće tako i specijalističke. Ovaj rad opisuje osnovne procese i tehnologije u informatizaciji bolničke ustanove na primjeru BIS sustava kao centralnog informacijskog sustava i RIS i PACS sustava kao specijalističkih sustava za radiološke procese. Rad nudi opis osnovnih tehnologija i koncepata korištenih pri izradi i implementaciji ovih sustava s posebnim naglaskom na sigurnost sustava i odgovornosti bolničkog informatičkog centra. Opisane su različite organizacijske jedinice i procedure u procesu bolničke obrade pacijenata kao podloga za razumijevanje zadataka navedenih sustava. Uz to je ilustriran proces evaluacije postojećeg stanja, odabira adekvatnih rješenja, implementacije, prilagodbe i održavanja navedenih sustava s posebnim naglaskom na tehnološku platformu i ključne sudionike navedenih procesa. -