Uspostava komunikacije protokolom SIP kroz heterogene mreže IPV6/IPV4 bez narušavanja kvalitete usluge : : magistarski rad - Rajko Mihajlović (R. Mihajlović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: U radu je dan uvid u zahtjeve i potrebe koje se javljaju prilikom uvođenja protokola IPv6 u VoIP internetsku okolinu. Analizirane su signalne poruke koje se izmjenjuju između korisničkih agenata i posredničkih SIP poslužitelja kroz heterogene mreže IPv6/IPv4. Pojavom novih pružatelja usluga koji nemaju mogućnost korištenja javnih IPv4 adresa, sve će češći slučaj biti da će se za pristup Internetu koristiti IPv6 pristupne mreže. S obzirom na široku rasprostranjenost usluga na IPv4 dijelu Interneta za očekivati je da će se pojavljivati problemi u ostvarivanju komunikacije koji mogu ozbiljno narušiti kvalitetu usluge za krajnjeg korisnika. U radu se analiziralo trenutno stanje u mrežama pružatelja usluga, naveli su se problemi koji se javljaju i preporučili su se mehanizmi koji će pružiti zadovoljavajuću uslugu SIP komunikacije preko IPv6/IPv4 mreža. Rad se zasniva na poznatim standardima i na nekim prijedlozima koji su trenutno na razmatranju unutar IETF radnih grupa. -