Upravljanje životnim ciklusom pokretnih uređaja : : magistarski rad - Mario Ravić (M. Ravlić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Industrija komunikacije sa stroja na stroj otvara nove mogućnosti primjene već postojećih i dostupnih tehnologija u područjima transporta, energetike, zdravstva i drugih. Zrelost industrije je niska, odnosno tržište je u fazi nastajanja. Barijere koje su prisutne na tržištu znatno utječu na profitabilnost proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa. Definiranjem utjecaja pojedine barijere na parametre poslovnog plana koji imaju najveći utjecaj na neto sadašnju vrijednost proizvoda, kreira se model za upravljanje proizvodom u fazi nastajanja tržišta. Simulacijom primijenjenom u dva scenarija stvara se podloga za strateške odluke o daljnjim koracima u životnom ciklusu proizvoda. Na studijskom primjeru proizvoda za udaljeni nadzor pacijenata pokazano je da razlika između poslovnog planiranja sa i bez uvrštenja utjecaja barijera u poslovni plan daje znatno drugačije rezultate i u kvantitativnom i determinističkom smislu. Primjenom simulacije u redovitim vremenskim intervalima od šest do dvanaest mjeseci uz kontinuirano poboljšanje ulaznih parametara, dobivamo alat koji preciznije pruža uvid u isplativost investicije proizvoda u području komunikacije sa stroja na stroj te daje smjernice za optimizaciju investicije i način pozicioniranja na tržištu. -