Komparativna analiza transportnih komunikacijskih tehnologija za potrebe elektroprivrednog poduzeća : : magistarski rad - Viktor Merc (V. Merc ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Tijekom posljednjih desetak godina trend razvoja modernih telekomunikacijskih sustava karakterizira imperativ konvergencije prema jednoj, unificiranoj telekomunikacijskoj mreži, tj. migracija postojećeg podatkovnog i glasovnog prometa prema jedinstvenoj komunikacijskoj infrastrukturi. Osnovni trend koji je uočljiv je da sve više sustava konvergira na IP mrežu što je i općenita pojava u svijetu. Neke od prednosti prelaska na otvorenu IP mrežnu infrastrukturu su jednostavnija konfiguracija i rekonfiguracija mreže, smanjenje troškova njene izgradnje i održavanja, mogućnost korištenja opreme različitih proizvođača, kao i jednostavnije spajanje sa sustavima drugih sudionika dereguliranog tržišta električne energije. Komparativnom analizom SDH i Ethernet IP tehnologije je pokazano da se korištenjem IP tehnologije mogu realizirati osnovne operativne i administrativne usluge tako da se zadovolje svi neophodni zahtjevi u pogledu visoke pouzdanosti, raspoloživosti i zahtijevane kvalitete usluge. Naravno da će prijelaz s tradicionalnih kanalskih sustava na sustave bazirane na Ethernet IP rješenjima (paketskim sustavima) biti postepen. Pri tome će bitan utjecaj na arhitekturu telekomunikacijskog sustava HEP-a imati i buduće restrukturiranje HEP Grupe. Prikazano je jedno od mogućih idejnih rješenja telekomunikacijskog sustava bazirano na Ethernet IP rješenju. -