Oblikovanje sažetih prikaza povezanosti elemenata u transakcijskim podacima : : doktorski rad - Vranić, Mihaela (M. Vranić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: U doktorskom radu je obrađena problematika sažetih prikaza povezanosti transakcijskih elemenata. U svrhu dobivanja sažetih prikaza povezanosti korištene su dvije sasvim različite poznate deskriptivne metode dubinske analize podataka: stvaranje asocijacijskih pravila i hijerarhijsko grupiranje. Metoda stvaranja asocijacijskih pravila je iskorištena za izoliranje zatvorenih čestih kolekcija elemenata. Spomenute kolekcije se povezuju u stablastu strukturu pomoću dvije razvijene strategije koje su i implementirane. Da bi gubitak informacije u prikazanoj strukturi bio minimalan, napravljena je poveznica s teorijom grafova te je iskorišten algoritam za razapinjanje minimalnog stabla. S druge strane problemu se prišlo razradom različitih mjera zanimljivosti vezanih uz povezivanje elemenata u transakcijama. Ove su mjere prilagođene hijerarhijskom grupiranju te je za njihovo testiranje razvijena i programska podrška koja uz korištenje različitih mjera omogućuje i obrezivanje na osnovu podrške. Dva navedena pristupa su testirana nad umjetno konstruiranim podacima koji bi trebali analitičaru omogućiti lakši odabir pogodne mjere udaljenosti te nad referentnim skupovima podataka. Tu su se pokazale vrlo dobrima za jednostavan i brzi uvid u odnose među elementima transakcija. Razvijene metode su također korištene nad podacima vezanim uz visokoškolsko obrazovanje te pokazale potencijal za sažeti prikaz odnosa među elementima ispita – među pitanjima i uz njih vezanih koncepata. -