Nadogradnja privatne pokretne mreže za potrebe elektroenergetskog poduzeća : : magistarski rad - Sapunar, Stanko (S. Sapunar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Napravljena je snimka stanja radijskih sustava u elektroenergetskom poduzeću i analiza potreba za radijskim komunikacijskim sustavom iz kojih je pokazano: • da javno dostupni komercijalni telekomunikacijski sustavi ne mogu zadovoljiti zahtijevane tehničke značajke za potrebe mobilnog radijskog sustava elektroenergetskog poduzeća i • da je u ovom trenutku jedina tehnologija koja može zadovoljiti funkcijske i tehničke potrebe elektroenergetskog poduzeća, tehnologija sukladna ETSI normi TETRA. Topologija radijske mreže predložene tehničkim rješenjem uvjetovana je prije svega zahtjevom za vrlo visokom kvalitetom pokrivenosti teritorija radijskim signalom i robusnosti radijske mreže. Stoga velik dio kapaciteta sustava nije iskorišten. Obzirom da TETRA sustav omogućuje sigurno i učinkovito dijeljenje resursa bilo bi uputno razmotriti opciju partnerstva ili pružanja telekomunikacijskih usluga pristupa TETRA mreži tvrtkama sa sličnim operativnim komunikacijskim potrebama. Cilj financijske analize nije bio dokazati 100% komercijalnu isplativost implementacije TETRA radijske mreže za potrebe elektroenergetskog poduzeća, obzirom da se radi o ključnom infrastrukturnom elementu u djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, nego sagledati problematiku i s komercijalnog stajališta osobito obzirom na: • veličinu investicije i troškova, • uštede radi konsolidacije usluga, • poboljšanja kvalitete i osiguranja električne energije te • moguće komercijalizacije viška kapaciteta koji se pojavljuje radi postavljenih tehničkih uvjeta. -