Upravljanje postrojenjem klimatizacije poslovnog objekta : : magistarski rad - Krešimir Osman (K. Osman ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: U magistarskom radu je opisano postrojenje klimatizacije i zakonitosti odvijanja procesa i njegovih podprocesa, tokom zimskog i ljetnog režima rada. Nakon kratkog pregleda područja istraživanja, vezanih uz pregled literature o algoritmima upravljanja, primijenjenih u sustavu upravljanja, PI i PID regulatorima, sljedio je opis svih procesa, uređaja u njemu, kao i rad samog postrojenja klimatizacije. Na osnovi provedene analize fizikalnih zakonitosti procesa, postavljeni su matematički modeli s koncentriranim parametrima, svih podprocesa u postrojenju klimatizacije., slijedio je opis postojećeg stanja sustava upravljanja sa analizom postojećih koncepata i algoritama upravljanja tokom zimskog i ljetnog režima rada. Postojeći sustav upravljanja počiva na načelu kaskadne regulacije. Također je provedena simulacija tako poboljšanog sustava upravljanja, u zimskom i ljetnom režimu rada, u programu MATLAB® Simulink®. Navedeni su nedostaci koji su uočeni na postojećem sustavu upravljanja i dan je prijedlog poboljšanja sustava upravljanja. Slijedi izvedba poboljšanog sustava upravljanja, koji je izveden kao sustav sa spregnutim procesima, i to sa PID regulatorima. Također je provedena simulacija tako poboljšanog sustava upravljanja, u zimskom i ljetnom režimu rada, u programu MATLAB® Simulink®, te dana diskusija s obzirom na dobivene rezultate simulacije. Uz to dan je opis i popis mjerne i upravljačke opreme koja bi se ugradila u takav poboljšani sustav upravljanja. -