Migracija komunikacijskog programskog sustava na platforme temeljene na višestrukim procesorima : : magistarski rad - Lučić, Hrvoje (H. Lučić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
U prvom desetljeću 21.-og stoljeća svjedočimo pojavi višejezgrenih procesora u računalnoj industriji. Događa se konceptualni zaokret u razvoju procesora prema kojem se daljnja ubrzanja procesora omogućuju uvođenjem višestrukih računalnih jezgri, odnosno mikro-procesora na procesorskom čipu. Proizvođači telekomunikacijske opreme prilikom razvoja novih sustava i usluga suočeni su sa novim izazovima pri izradi programske podrške kojima performanse mogu biti unaprijeđene ukoliko znaju iskoristiti sklopovski paralelizam u procesoru. U ovom magistarskom radu prikazana je arhitektura tipičnog telekomunikacijskog čvora, te je prikazan utjecaj uvođenja višejezgrenog procesora na primjeru telekomunikacijskog čvora. Prikazane su suvremene arhitekture jednojezgrenih i višejezgrenih procesora, te konceptualni principi oblikovanja konkurentnih (paralelnih) programa. Prikazan je pregled postojećih programskih okvira za razvoj paralelnih programa, te su navedeni osnovni oblikovni uzorci koji se koriste kod razvoja konkurentnih programa. U praktičnom dijelu rada implementirana je konkurentna varijanta Dijkstrinog algoritma za pronalaženje najkraćih ruta između izvorišnog i odredišnih čvorova u mreži. Implementacija je izvedena u programskom jeziku Java koristeći Java konkurentni radni okvir (engl. Java Concurrency Framework). Dijkstrin algoritam za pronalaženje najkraće rute između dva čvora koristi se u OSPF i IS-IS usmjeravačkim protokolima, te prometnom inženjerstvu. -