[Migracija poslova u agentskim sustavima s pokretnim telefonima : magistarski rad] - Vyroubal, Vedran; Kušek, Mario (Zagreb : V. Vyroubal ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Rast tržišta mobilne telefonije otvara mogućnost razvoja pokretljivosti usluga unutar mreže pokretnih uređaja. Tehnologije programskih i pokretnih agenata se pokazuju kao zanimljiv smjer u razvoju raspodjeljenih usluga, zbog tolerantnosti agentskih sustava na ispade mreže. Heterogenost sklopova i operacijskih sustava pokretnih uređaja predstavljaju problem pri razmatranju migracije poslova. Programski jezik Java i virtualni strojevi donekle riješavaju problem prenosivosti koda između heterogenih platformi. Situacija se komplicira kada se u izgradnji agentskih sustava razmatra platforma Android. Činjenica je da se pri razvoju programa za Android najčešće koristi programski jezikJava, no izvorni kôd se ne prevodi u format razumljiv JVM-ovima, već u izvršni format razumljivvirtualnom stroju Dalvik. U ovom radu su analizirani problemi migracije koda s J2SE na Android platformu. Ostvarena je migracija usluga u obliku migracije agentskih ponašanja, te je predloženo migriranje agenata putem FIPA-inih ACL poruka. - KLJUČNE RIJEČI: JADE, JADE-LEAP, Android, FIPA, ACL, agentska ponašanja, JVM, Dalvik, Dex, prevođenje na zahtjev, IPMS
Market growth of the mobile telephony opens up a possibility of the development of services within a network of mobile devices. Technology of mobile agents is presenting itself as an interesting direction for the development of distributed services, because of its tolerance network faults. Heterogenous hardware and operating systems in mobile devices present themselves as major problems in considering the possibility of task migration.Java programming language and its virtual machine solve the problem of code mobility between heterogenous platforms to a certain degree. Situation gets even more complicated when we consider designing agent-based systems with Android devices. The fact is that during the development of applications for Android platform in most cases developers use Java programming language.However, the source code does not get compiled to Java bytecode, which JVMs can execute.Instead it gets compiled to Dex files containing Dalvik bytecodes. This thesis presents the analysis of the problems encountered while researching the possibility of code migration between J2SE and Android platforms. Task migration has been realized with the implementation of agent behaviour migration, and a possible agent migration utilising FIPA ACL messages has been suggested. - KEYWORDS: JADE, JADE-LEAP, Android, FIPA, ACL, agent behaviours, JVM, Dalvik, Dex, on-demand code conversion, IPMS
Magistarski rad je izrađen na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
Bibliografija: str. 74-75. - Sažetak n aeng. i hrv.