[Migracija poslova u agentskim sustavima s pokretnim telefonima : : magistarski rad] - Vyroubal, Vedran (V. Vyroubal ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Rast tržišta mobilne telefonije otvara mogućnost razvoja pokretljivosti usluga unutar mreže pokretnih uređaja. Tehnologije programskih i pokretnih agenata se pokazuju kao zanimljiv smjer u razvoju raspodjeljenih usluga, zbog tolerantnosti agentskih sustava na ispade mreže. Heterogenost sklopova i operacijskih sustava pokretnih uređaja predstavljaju problem pri razmatranju migracije poslova. Programski jezik Java i virtualni strojevi donekle riješavaju problem prenosivosti koda između heterogenih platformi. Situacija se komplicira kada se u izgradnji agentskih sustava razmatra platforma Android. Činjenica je da se pri razvoju programa za Android najčešće koristi programski jezikJava, no izvorni kôd se ne prevodi u format razumljiv JVM-ovima, već u izvršni format razumljivvirtualnom stroju Dalvik. U ovom radu su analizirani problemi migracije koda s J2SE na Android platformu. Ostvarena je migracija usluga u obliku migracije agentskih ponašanja, te je predloženo migriranje agenata putem FIPA-inih ACL poruka. -