Utvrđivanje moguće proizvodnje električne energije hidroenergetskog sustava rijeka Like i Gacke uporabom simulacijskog modela : magistarski rad - Mudrovčić, Neven; Krajcar, Slavko (Zagreb : N. Mudrovčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Hidroenergetski sustav podrazumijeva sve hidro-energetske i hidrotehnicke objekte koji su u funkciji reguliranja voda s osnovnim ciljem – proizvodnja elektricne energije. Uloga hidroenergetskih sustava u procesu planiranja rada elektroenergetskog sustava je kljucna zbog velikog udjela hidro-proizvodnje u ukupnoj elektroenergetskoj bilanci, pri cemu je posebno potrebno istaknuti ekonomsku vrijednost hidroenergije ne samo kao supstituta za fosilno gorivo i uvoz, već i za iznimnu fleksibilnost i prilagodljivost proizvodnje elektricne energije iz hidroelektrana promjenljivim zahtjevima tržišta elektricne energije na svim vremenskim razinama. Hidro-energetski sustav rijeka Like i Gacke u Republici Hrvatskoj važan je i znacajan sustav zbog svoje izdašnosti u proizvodnji elektricne energije i pružanju usluga EES-u. Planiranje proizvodnje hidro-energetskog sustava rijeka Like i Gacke uvelike ovisi o hidrologiji i uklopljeno je u širi okvir planiranja rada EES-a. U prvom dijelu rada uz opcenite karakteristike hidro-energetskih sustav prikazano je trenutno stanje izgradenosti hidro-energetskog sustava rijeka Like i Gacke, ostvarene hidrološke i energetske velicine, planirani daljnji razvoj sustava, zahtjevi elektroenergetskog sustava i ostalih korisnika voda, te temeljni principi upravljanja vodama. U drugom dijelu rada prikazana je koncepcija višemjesecnog (godišnjeg) planiranja i operativnog kratkorocnog planiranja proizvodnje HES-a Like i Gacke. U sklopu operativnog kratkorocnog planiranja proizvodnje definiran je konkretni matematicki model pomocu kojega je moguce izvršiti simulaciju rada HES-a Like i Gacke na kratkorocnoj, ali i dugorocnoj razini. Za ilustraciju korištenja modela HES-a Like i Gacke na dugorocnoj razini, u trecem dijelu napravljena je simulacija rada sustava na osnovu dijela raspoloživih podataka iz arhive koja se vodi u uklopnici HE Senj. Na temelju podataka za 2008. i 2009. godinu prikazano je da se odgovarajucim simulacijskim modelom može „popraviti“ preciznost vodne bilance, te dobiti realniji podaci, tj. dugorocni vremenski nizovi dotoka na slivu, što je osnova za naprednije optimizacijske modele. - KLJUCNE RIJECI: hidroenergetski sustav, proizvodnja elektricne energije, kratkorocno planiranje, mrežni model, simulacijski model.
Hydroelectric power system includes all hydropower and hydro facilities in function of water regulation and the primary goal -the production of electricity. Hydroelectric power systems have a crucial role in planning of the operation of electric system because of large share in production power balance, emphasizing the economic value as a substitution for fossil fuels and imports, and also for the exceptional flexibility and adaptability in electricity production for demanding electrical markets at all time levels. Hydroelectric power system on rivers Lika and Gacka is important and significant system in Croatia due to excess in production of electricity and also for the ancillary services provided for Croatian power system. Power production planning of hydroelectric power system on rivers Lika and Gacka greatly depends on hydrology. Also, it is integrated into overall planning of Croatian power system. The first part contains general characteristics of the hydroelectric power systems, current state of development of hydroelectric power system on rivers Lika and Gacka, realized hydrological and energy data, further planning of system development, requirements of power system and water users, and the basic principles of water management. In the second part, concepts of monthly (annual) planning and operational short-term planning of hydroelectric power system on rivers Lika and Gacka is shown. Based on short-term operational power production plan specific mathematical model is defined which can be used to perform simulations of Gacka and Lika hydroelectric system on short-time basis, as well as long-term basis. To illustrate the using of such model on long-term level, the simulation of operation of the system is given in the third part. Simulation is based on available data from the archive kept in HE Senj power plant control room. Data from 2008. and 2009. are used to shown that the corresponding simulation model can improve precision of water balance and can get more realistic data, ie. longer horizons of inflows to the basin, which is foundation for more advanced optimization models. - KEYWORDS: hydroelectric power system, power generation, short-term planning, network model, simulation model.
Magistarski rad izrađen je na Zavodu za visoki napon i energetiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.
Bibliogrfaija: str. 103-104. - Kazalo oznaka: str. 4-6. - Sažetak na eng. i hrv.