Pružanje višemedijskih usluga na načelu «Over-The-Top» : : specijalistički rad : reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija - Šipek, Robert (R. Šipek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Za razliku od IPTV-a, sustava TV distribucije koji se bazira na zatvorenoj IP mreži telekom operatera, OTT Over The Top usluge su bazirane na otvorenoj mreži i kao nadogradnja postojeće mrežne infrastrukture telekom operatera a nisu nužno u njegovom vlasništvu već usluge mogu nuditi treće nezavisne tvrtke. Ovaj model omogućava TV i produkcijskim kućama kao i ostalim zainteresiranim subjektima (trgovački lanci, edukacijske ustanove,…) razvoj dodatnih kanala distribucije višemedijskih sadržaja, prezentacije i zarade neovisno distribucijskom sustavu telekom operatera. Krajnji korisnik u ovakvom slučaju koristi sve brži i jeftiniji spoj na Internet i tu je jedina dodirna točka sa telekom operaterom. Dodatni faktor koji obećava snažan razvoj OTT usluga je i smjer koji su zacrtali veliki igrači u području ICT i višemedijskih sadržaja; Apple, Google, Microsoft. Snažnim razvojem tehnologija u području AV formata (MPEG 4 H.264) i AV streaminga (npr. HLS) omogućili su zadovoljavajuću kvalitetu krajnjeg proizvoda uz optimalnu širinu pojasa. Uz pretpostavku da postoji mrežna telekomunikacijska infrastruktura preko koje telekom operater distribuira osnovne telekomunikacijske usluge, element koji najviše opterećuje kapitalnu investiciju IPTV-a sa velikim udjelom je STB - Set Top Box. Kod OTT poslovnog modela, umjesto STB-a u kućanstvima se koriste već postojeći više-funkcijski uređaji (pametni telefoni, tablet uređaji, računala,…) te se na taj način struktura troškova može znatno optimizirati. -