Modeliranje i testiranje poslovnih procesa primjenom konačnih automata : magistarski rad - Robić, Damir; Lovrek, Ignac (Zagreb : D. Robić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Poslovni proces je skup jedne ili više procedura ili aktivnosti koje skupno pridonose realizaciji poslovnog cilja u kontekstu organizacijske strukture gdje su definirane poslovne uloge i odnosi između tih uloga. Poslovni tok predstavlja djelomičnu ili potpunu automatizaciju poslovnog procesa u kojem informacije i podaci putuju od sudionika do sudionika vršeći određene aktivnosti. Životni ciklus poslovnog procesa sastoji se od faza aktivnosti koje su potrebne da bi se izradio poslovni proces. Ovaj rad istražuje mogućnost poboljšanja izrade modela poslovnog toka u fazi analize i dizajna te je predložen način testiranja poslovnog toka u fazi konfiguracije životnog ciklusa modela. U fazi analize i dizajna izrađuje se model poslovnog toka. U radu je predložen pristup gdje je sam procesni model ujedno procesni prototip. Kao tehnika modeliranja uptrebljen je dijagrama stanja kao formalni jezik. Korištenjem Matlab alata takav model postaje izvršiv te je ujedno omogućena integracija korisničkog sučelja u obliku formi, sa samim dijagramom stanja u svrhu boljeg razumijevanja procesnog modela. Na taj način, preko izvršivog modela poslovnog toka, uspješno su iskombinirane procesne perspektive modela sa strukturom i ponašanjem korisničkog sučelja, a istovremeno je sačuvana njihova konceptualna odvojenost. U fazi konfiguracije životnog ciklusa poslovnog procesa poslovni tokovi se definiraju, jezikom koji omogućava izvršavanje poslovnog toka na izvršnoj platformi, a na osnovu modela nastalih u fazi analize. Nakon što je poslovni tok definiran nad njime je potrebno provesti testiranje. Kako danas ne postoji jasno definirana tehnika testiranja poslovnih tokova, u radu je predložen postupak testiranja te u tu svrhu za to izrađeno programsko pomagalo za automatizirano testiranje poslovnih tokova na WfM sustavu. - Ključne riječi: Upravljanje poslovnim tokovima, modeliranje poslovnih tokova, dijagram stanja, testiranje poslovnih tokova.
Business process is a set of one or more linked procedures or activities which collectively realize a business objective or policy goal, normally within the context of an organizational structure defining functional roles and relationships. Workflow presents the automation of a business process, in whole or part, during which documents, information or tasks are passed from one participant to another for action, according to a set of procedural rules. Business process life-cycle consists of activities that are required to build business process solution. This master thesis investigates the possibility of improving the workflow model in the phase of analysis and design. There is also proposed the method of workflow testing in the configuration phase of business process life-cycle model. The workflow model has to be made in the phase of analysis and design. In the thesis is proposed an approach where business model acts as process prototype. For modeling such model is used statechart as formal modeling technique and used Matlab tool which makes it possible to build executable model and to integrate it with user interface forms. In this way, executable workflow model is more understandable. Workflow aspects are successfully combined with structure and behavior of graphical user interface while keeping their conceptual separation. In the configuration phase, workflow, which is based on a model, is defined in a form which supports automated manipulation on the workflow management system. After it is defined, it is good practice to test it. Since today there is no clearly defined workflow testing techniques, in this thesis is proposed testing procedure and for this purpose is made software tool for automated testing of workflows on WfM system. - Keywords: Workflow management, workflow modelling, statechart, workflow testing.
Magistarski rad je izrađen na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu te u Ericsson Nikola Tesla kompaniji.
Biliografija: str. 80-82. - Sažetak na eng. i hrv.