Integracijski alati za dohvat i migraciju podataka u okviru ETL procesa : magistarski rad - Obradović, Danijel (D. Obradović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sustavi za potporu u odlučivanju sadrže centralno skladište podataka. Skladište podataka sadrži podatke koji su iz različitih heterogenih izvora putem sofisticiranih alata skupljeni, obrađeni, integrirani i potom pohranjeni. Cjelokupni proces kojim je osiguran dohvat, migracija i pohrana podataka zove se ETL, i temelj je poslovne inteligencije. Proces pripreme podataka nije vidljiv krajnjim korisnicima, ali je ključan za izradu uspješnog sustava kojeg će korisnici upotrebljavati u svakodnevnom poslovanju. Ovako prikupljeni podaci se u kasnijim koracima pomoću alata za analizu, izvještavanje ili nadzor prilagođavaju potrebama krajnjih korisnika. U ovom radu je definirana arhitektura poslovne inteligencije. Svaka komponenta iz arhitekture je opisana primjerom. Težište je stavljeno na izazove s kojima se može susresti u razvoju integracije podatka i njegovom održavanju. Svaki projekt kao što je prikazano kreće od konceptualnog modela iz kojeg se izgrađuje logički model izveden u relacijskoj bazi podataka temeljenoj na spoju zvijezda. Informatica PC alatom je potom prikazana integracija podataka. Upravljanje kvalitetom podataka je sljedeći korak koji je prikazan putem Informatica DQ alata. Skupljeni podaci se potom dodatno analiziraju čime se unaprijed pripremaju rezultati za kompleksne upite putem Microsoft Analysis Services alata. Skupljeni podaci se u zadnjem koraku prikazuju preko izvještajnog alata Microsoft Reporting Services. -