Raspoređivanje nastavnih aktivnosti evolucijskim računanjem : doktorski rad - Čupić, Marko (M. Čupić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Problemi izrade rasporeda nastavnih aktivnosti sveprisutni su i izrazito važni na svim obrazovnim institucijama. Prema računalnoj složenosti ovi problemi uobičajeno pripadaju u razred NP-teških problema. U znanstvenoj literaturi obrađuje se nekoliko pojednostavljenih verzija problema; međutim, u praksi je broj problema koje je potrebno riješiti znatno veći. Stoga je u okviru ovog rada dan pregled većeg skupa problema raspoređivanja nastavnih aktivnosti. Za svaki od problema dan je formalni model te odgovarajući optimizacijski problem. Dodatno su razmotreni različiti zahtjevi koji se još postavljaju na konačna rješenja te način njihove ugradnje u optimizacijski problem. Zbog svoje složenosti, najčešći se problemi raspoređivanja nastavnih aktivnosti ne mogu rješavati iscrpnom pretragom kao niti jednostavnim heuristikama. U okviru ovog rada postavljena je hipoteza da su algoritmi odnosno metaheuristike evolucijskog računanja prikladne za rješavanje svih prethodno formalno definiranih problema raspoređivanja. Hipoteza je provjerena izradom niza metaheurističkih algoritama i provjerom njihove sposobnosti rješavanja stvarnih primjera. Razmotreni su načini paralelizacije ovih algoritama, počev od problemski specifičnih. Ostvaren je i hibridni paralelni algoritam evolucijskog računanja. Definiran je formalni model sustava za potporu procesima raspoređivanja koji omogućava objavu napravljenih rasporeda te provođenje analiza zauzeća korisnika. Temeljem tog modela izgrađen je programski sustav čiji je rad ispitan u praksi.