Spektralna metoda analize višeslojnih svjetlovoda : : magistarski rad - Bašić, Petar (P. Bašić ; Faklutet elektrotehnike i računarstva, 2011)
U ovom radu se obrađuju višeslojna optička vlakna metodom spektralne analize. Za opisivanje i analizu rasprostiranja elektromagnetskog vala koristi se rastav u cilindrične modove i prikaz preko Hankelovih i Besselovih funkcija prve i druge vrste. Kroz primjer planarnih višeslojnih struktura uvodi se koncept Greenovih funkcija u spektralnoj domeni. Višeslojna optička vlakna se predstavljaju modelom koncentričnih dielektričnih cilindara pri čemu se pretpostavlja da svaki sloj ima različita elektromagnetska svojstva. Za proračun i određivanje transmisijskih modova koristi se opća prijenosna matrica. Za analizu svjetlovoda razvijen je program FiberModes u programskom paketu MATLAB koji je korišten za određivanje modova rasprostiranja. Na primjeru dvoslojnog svjetlovoda metoda je detaljno ispitana te je naglašen problem pojavljivanja nepostojećih modova. Ova metoda se može koristiti kao osnova za razvoj programskih alata za dizajn različitih dielektričnih višeslojnih elektromagnetskih struktura.