Optimizacija parametara bukobrana numeričkim postupcima : doktorska disertacija - Grubeša, Sanja (S. Grubeša ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Temeljni cilj provedenog istraživanja je razviti postupak optimizacije zvučnih barijera sa stanovišta efikasnosti smanjenja buke na ciljanom području te jednostavne i modularne izvedbe zbog lakše proizvodnje i ukupnog smanjenja troškova. Optimizacija se temelji na numeričkom postupku uz kombinaciju numeričke metode proračuna akustičkih svojstava barijera i genetičkog algoritma za optimizaciju konstrukcije barijere. Težinska funkcija za vrednovanje rezultata optimizacije ovisi o poboljšanju akustičkih parametara, koeficijentu proizvodnosti barijere te koeficijentu ekonomske isplativosti. Akustička svojstva barijere su vrednovana prema srednjoj vrijednosti smanjenja zvučnog tlaka, koji se definira kao aritmetička sredina smanjenja razine buke za vrijednosti oktavnih frekvencija u području u kojem je bitna učinkovitost barijere (100 do 4000 Hz). Proizvodnost barijere se vrednuje prema koeficijentu koji numerički izražava omjere potrebnog broja tehnoloških koraka, količine utrošenog materijala, potrebnog vremena specifičnih strojeva te ukupne količine barijera koje je moguće proizvesti u jedinici vremena uz jednake resurse. Koeficijent ekonomske isplativosti barijere reflektira ukupni trošak postavljanja barijere na nekom području. Genetički algoritam koji se koristiti za optimizaciju barijera je načinjen na način da iz tablice dostupnih materijala te tablice tehnoloških procesa koji se mogu primijeniti na određene kombinacije materijale i tablice isplativosti pronađe najbolju moguću konstrukciju modula zvučnih barijera od kojih će se sastavljati zvučne barijere za neko štićeno područje. Osim same konstrukcije modula za slaganje modularnih barijera, algoritam također optimizira najbolju moguću kombinaciju slaganja barijere uz određen maksimalan broj različitih modula za definirano štićeno područje.