Modelianje i integracija sustava za upravljanje poslovima ljudskih resursa sa sustavima za upravljanje poslovnim procesima : : magistarski rad - Ljubičić, Ivica (I. Ljubičić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sažetak. Ključnu tehnologiju na kojoj počiva upravljanje poslovnim procesima čine sustavi za upravljanje poslovnim procesima. Izvršavanje poslova od strane ljudskih resursa moguće je kontrolirati putem sustava za upravljanje poslovima ljudskih resursa. U okviru magistarskog rada opisana je problematika modeliranja i integracije sustava za upravljanje poslovima ljudskih resursa uz poseban naglasak na mehanizme raspodjele poslova ljudskim resursima. Predloženi model sustava za upravljanje poslovima ljudskih resursa podržava višekriterijski okvir za definiciju raspodjele poslova ljudskim resursima koji se zasniva na predlošcima za raspodjelu poslova. Predloženi model programski je izveden u skladu s WS-HumanTask specifikacijom što omogućava integraciju sa svim vanjskim sustavima koji su sukladni s specifikacijom te garantira interoperabilnost i prenosivost sustava. Realizirani sustav uključuje podršku za raspodjelu poslova ljudskim resursima na osnovu njihovih kompetencija, što je važno za poslove kod kojih resursi moraju posjedovati specifična znanja i vještine kako bi učinkovito i kvalitetno izvršili određeni posao. Model za izračun kompetencija resursa zasniva se na klasifikaciji koje znanje dijeli na teorijsko i empirijsko. U radu je opisana programska izvedba modela i njegova primjena za studijski primjer procesa u uslužnoj organizaciji. Iz studijskog primjera jasno je vidljivo da se višekriterijski mehanizam za raspodjelu poslova ljudskim resursima može primjeniti na razne scenarije te u odnosu na jednokriterijski mehanizam omogućava učinkovitiju identifikaciju najpogodnijih resursa za izvršavaje nekog posla uz poštivanje složenih poslovnih pravila.