Upravljanje kompetencijama u programskom inženjerstvu za telekomunikacijsku domenu : : magistarski rad - Raos Jukić, Marijana (M. Raos Jukić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sažetak. Zadatak ovog magistarskog rada je istražiti postupke upravljanja kompetencijama u okviru upravljanja znanjem u centrima za istraživanje i razvoj na području informacijske i komunikacijske tehnologije, te modele upravljanja kompetencijama prikladne za telekomunikacijsku domenu. Rad je podijeljen u pet osnovnih cjelina. U prvoj cjelini postavljeni su okviri pojmova kompetencija i znanja važni za kontekst ovog rada. Nakon toga, u drugoj cjelini, obrađeni su koncepti upravljanja kompetencijama i upravljanja znanjem, te njihovi odnosi. U toj cjelini pobrojani su i projekti i glavna istraživanja vezana za područje upravljanja kompetencijama, kao i izazovi koji se susreću prilikom uvođenja modela upravljanja kompetencijama i kako ih prevladati. U trećoj cjelini specificirani su osnovni elementi modela upravljanja kompetencijama. Nakon toga, u četvrtoj cjelini, predstavljen je model upravljanja kompetencijama korporacije Ericsson koji je osmišljen za vlastite korporacijske potrebe. Prve četiri cjeline čine teorijsku podlogu studijskom primjeru koji je razrađen u petoj cjelini. Studijski primjer predstavlja primjenu modela upravljanja kompetencijama za projekt „SMS over SGs“. Kroz studijski primjer verificiran je model upravljanja kompetencijama korporacije Ericsson.