Sušenje transformatora kerozinskim parama : specijalistički rad - Šolaja, Julio (J. Šolaja ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Izolacija transformatora sastoji se od transformatorskog ulja i krute izolacije. Životni vijek transformatora odreñen je životnim vijekom izolacije transformatora. Kruta izolacija transformatora proizvedena je od higroskopne celuloze. Temperatura, vlaga i kisik uzrokuju starenje izolacije. Izolaciju transformatora potrebno je sušititi i maksimalno ukloniti vlagu iz izolacije jer vlaga smanjuje električna i mehanička svojstva izolacije. To može dovesti do oštećenja izolacije i smanjenja životnog vijeka transformatora. Najučinkovitiji način sušenja je sušenje transformatora kerozinskim parama u kerozinskom postrojenju. To je najbrži proces sušenja, a provodi se u vakuumu pri čemu se celulozna izolacija zagrijava uslijed topline kondenzacije kerozina i vlaga se kontinuirano izdvaja iz izolacije. Kerozinske pare koje se pojavljuju u procesu su zapaljive i eksplozivne pod odreñenim uvjetima, stoga su poduzete mjere u cilju zaštite okoliša i sigurnosti rada s postrojenjem. Mikropocesorski upravljački kontrolni sustav upravlja, nadzire i prati procesne veličine tjekom sušenja.