Dinamičke karakteristike jednofaznog četverokvadrantnog pretvarača za pogon elektromotornog vlaka : magistarski rad - Puškarić, Branimir (B. Puškarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Prikazan je pristup analizi dinamičkih karakteristika jednofaznog četverokvadrantnog pretvarača korištenog za mrežni pretvarač na pogonu niskopodnog elektromotornog vlaka. Za opis sustava korišteni su modeli u prostoru stanja, te je pokazano kako se od početnih sklopnih modela, postupkom usrednjavanja, dobivaju jednostavniji modeli koji pri tome zadržavaju značajke izvornog sustava bitne za proučavanje dinamičkih odziva. Identificirane su kritične frekvencije promatranog sustava te su istražene implikacije istih na razvoj regulacijskog sustava i odabir filtarskih komponenti u istosmjernom meñukrugu pretvarača. Usrednjeni model promatranog pretvarača predstavlja linearni vremenski periodički sustav te je, za uklanjanje vremenske ovisnosti modela, opisana metoda rastavljanja polaznog sustava jednadžbi, po Fourierovom redu, na diskretne harmoničke članove. Navedeni pristup omogućava proučavanje utjecaja svakog višeg harmonika sustava zasebno. Dobiveni usrednjeni model rastavljen po harmoničkim komponentama koristan je za izravne izračune rješenja sustava za periodički ustaljeni rad pretvarača, što je korišteno izmeñu ostalog i pri odreñivanju naponskih i strujnih opterećenja komponenti pretvarača. Prikazano je lineariziranje sustava za izračun ovisnosti ulazne struje i izlaznog napona pretvarača o upravljačkoj funkciji. Na temelju lineariziranog modela proračunate su prijenosne karakteristike i identificirane vlastite frekvencije za dvije uobičajene topologije promatranog pretvarača. Objašnjen je utjecaj smetnji u upravljačkoj funkciji na pobuñivanje vlastitih frekvencija pretvarača koje se javljaju kao kritične frekvencije u ulaznoj struji vlaka. Na temelju dinamičkih karakteristika analizirane su razlike izmeñu pretvarača s i bez rezonantnog filtra u istosmjernom meñukrugu ugoñenog na dvostruku mrežnu frekvenciju. Rezultati ove analize uvode novi dodatni kriterij za odabir komponenti u izlaznom meñukrugu pretvarača. Analizirano je miješanje neharmoničkih smetnji iz ulaznog ili izlaznog kruga pretvarača u spektre napona istosmjernog meñukruga i ulazne struje pretvarača na diskretnim frekvencijama. Svi simulacijski i računski modeli ostvareni su u Matlab/Simulink okruženju, te je prikazana izvedba istih.