Samoorganizirajući programski agenti za upravljanje komunikacijom u pokretnim privremenim mrežama : magistarski rad - Capan, Matija; Ježić, Gordan (Zagreb : M. Capan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Pokretne privremene mreže (MANET) omogućuju bežično umrežavanje u pokretu bez prethodne izgradnje mrežne infrastrukture. MANET–i se koriste za povezivanje promjenjivog broja čvorova koji se kreću u ograničenom području tako da su topologija mreže i uvjeti komuniciranja promjenjivi. Velike privremene mreže pritom nisu skalabilne jer porastom broja čvorova i njihove međusobne komunikacije raste zalihost mrežnog prometa. Postoji nekoliko protokola za usmjeravanje u pokretnim privremenim mrežama. Jedan od njih je Ad hoc On Demand Distance Vector (AODV). Protokol AODV rute uspostavlja na zahtjev i na taj način smanjuje mrežno opterećenje, no unosi određeno kašnjenje. Kontrolne poruke koje odašilju čvorovi čine većinu mrežnog prometa i imaju velik utjecaj na performanse mreže. U ovom radu se predlaže nadogradnja protokola AODV na način da je komunikacija moguća na nekoliko hijerarhijskih razina. U ovom pristupu pokretni čvorovi nadziru promet i topologiju mreže kako bi izgradili pokretnu privremenu mrežu više razine koja se koristi kao most do udaljenih čvorova mreže. U implementaciji protokola se koriste mehanizmi samoorganizacije pokretnih programskih agenata: stigmergija i digitalni feromon pomoću kojih se izgrađuje robusnija, fleksibilnija i skalabilnija pokretna privremena mreža. Ključne riječi • MANET • AODV • pokretni programski agenti • inteligencija roja • stigmergija • digitalni feromon • hijerarhijska mreža
Mobile Ad-hoc networks (MANETs) allow wireless connectivity of mobile devices without any network infrastructure. MANETs are used for connecting variable number of nodes that occupy confined area so that network topology and communication conditions vary. Very large MANETs do not scale well, because of large network traffic overhead caused by establishing links between nodes. There are several routing protocols used in ad-hoc networks, like AODV (Ad-hoc On Demand Distance Vector) protocol. AODV is an “on demand” routing protocol that reduces network overhead but also introduces a small delay. Messages sent between communication nodes by using AODV protocol generate the majority of network traffic and in large networks have a serious impact on performance. In this paper, an upgrade of AODV protocol is proposed in the sense that communication is possible on several levels (radio ranges). In this approach, network nodes monitor network traffic and topology in order to build higher level of network used as a bridge to distant nodes. For implementation purpose, self-organized software agent mechanisms are applied: stigmergy and digital pheromone that should increase robustness, flexibility and scalability of mobile ad-hoc network. Keywords • MANET • AODV • mobile software agents • swarm intelligence • stigmergy • digital pheromone • hierarchical network