Samoorganizirajući programski agenti za upravljanje komunikacijom u pokretnim privremenim mrežama : magistarski rad - Capan, Matija (M. Capan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Pokretne privremene mreže (MANET) omogućuju bežično umrežavanje u pokretu bez prethodne izgradnje mrežne infrastrukture. MANET–i se koriste za povezivanje promjenjivog broja čvorova koji se kreću u ograničenom području tako da su topologija mreže i uvjeti komuniciranja promjenjivi. Velike privremene mreže pritom nisu skalabilne jer porastom broja čvorova i njihove međusobne komunikacije raste zalihost mrežnog prometa. Postoji nekoliko protokola za usmjeravanje u pokretnim privremenim mrežama. Jedan od njih je Ad hoc On Demand Distance Vector (AODV). Protokol AODV rute uspostavlja na zahtjev i na taj način smanjuje mrežno opterećenje, no unosi određeno kašnjenje. Kontrolne poruke koje odašilju čvorovi čine većinu mrežnog prometa i imaju velik utjecaj na performanse mreže. U ovom radu se predlaže nadogradnja protokola AODV na način da je komunikacija moguća na nekoliko hijerarhijskih razina. U ovom pristupu pokretni čvorovi nadziru promet i topologiju mreže kako bi izgradili pokretnu privremenu mrežu više razine koja se koristi kao most do udaljenih čvorova mreže. U implementaciji protokola se koriste mehanizmi samoorganizacije pokretnih programskih agenata: stigmergija i digitalni feromon pomoću kojih se izgrađuje robusnija, fleksibilnija i skalabilnija pokretna privremena mreža.