Pružanje grupno orijentiranih telekomunikacijskih usluga primjenom semantičkog rasuđivanja : : [nagrađeni studentski rad za Rektorovu nagradu ak. god. 2008./2009.] - Vrdoljak, Luka (Fakultet elektrotehnike i računarstva - Zagreb, 2009)
Razvojem koncepta semantičkog weba nastali su mnogi jezici i podatkovni modeli, kojima je moguće opisati odnose izmedu pojmova na način razumljiv računalu. Primjenom tih jezika, primjerice RDF (Resource Description Framework), RDFS (Resource Description Framework Schema) i OWL (Web Ontology Language) stvaraju se konceptualni prostori, ontologije, koje opisuju pojmove iz neke domena života. Takav zapis podataka može bitno unaprijediti proces traženja i dobave resursa na mreži, a pretraživanje po ključnim riječima moguće je zamijeniti standardiziranim upitima. Paralelno sa semantičkim webom razvija se i paradigma programskih agenata, koja uvodi entitete koji djeluju kao zastupnici svojih vlasnika na mreži, te posjeduju svojstva inteligencije i autonomnosti koja koriste pri obavljanju zadataka. Veliku ulogu u razvoju Interneta ima koncept društvenih mreža. Web stranice za društveno umrežavanje su među najposjećenijim stranicama na WWW-u. Takve stranice omogućavaju milijunima korisnika pronalazak i upoznavanje ljudi sa zajedničkim interesima, a interes ljudi širom svijeta za takvim oblikom socijalizacije neprestano raste. Budućnost pokretnih komunikacija usmjerena je prema stvaranju kontekstno-svjesnog okruženja orijentiranog korisnikovim željama i tehničkim mogućnostima. S ciljem takvog oblika personalizacije usluga u mrežama nove generacije, predložen je model koji omogućava inteligentno pružanje grupno orijentiranih usluga. Grupe su formirane prema korisničkim preferencijama i mogućnostima terminala zapisanim u korisničkom profilu. Tijekom istraživanja stvorene su ontologije koje opisuju domenu telekomunikacijskih usluga i korisničkih profila. Korisnički profili su RDF / XML dokumenti koji uključuju opis hardvera i softvera određenog uređaja, kao i korisničke preferencije u pogledu vrste sadržaja, željenog tipa informacije, jezika, kvalitete usluge i sl., te konteksta u kojem korisnik prima uslugu. Stvorenih su formalni vokabulari, te su implementirani primjeri usluga i korisničkih profila. U svrhu rasterećenja korisnika od svih poslova vezanih uz postupak odabira usluga i prilagođavanja korisničkom uređaju, koriste se programski agenti implementirani pomoću JADE (Java Agent Development Framework) okvira. Programski agenti služe identificiranju 71 korisničkih potreba i statusa opreme, te provođenju procesa grupiranja korisnika na temelju korisničkih profila i algoritma semantičke usporedbe resursa. Nakon uspješnog grupiranja korisnika, za svaku se uslugu odabire najbolja skupina prema korisničkim preferencijama. Ontologije usluga i profila se pohranjuju u semantičkim bazama znanja. Kroz predstavljeno istraživanje uvedeni su programski agenti koji imaju mogućnost odgovaranja na semantičke upite. Uspoređivanje usluga i profila provodi se algoritmom semantičkog rasuđivanja koji može brojem izraziti semantičku bliskost dva pojma koja se u svojem opisu referenciraju na poznatu ontologiju. Implementacija algoritama je primjenjiva na vrlo širokom području s preciznim izražavanjem sličnosti resursa. Analiza implementiranih agenata, algoritma rasuđivanja i grupiranja te društvenih mreža je provedena kroz studijske primjere, a rezultati su analizirani uz smjernice za budući rad. Ključne riječi: programski agenti, semantički web, društvene mreže, telekomunikacijske usluge