Proces planiranja i razvoja komunikacijskih usluga : magistarski rad - Sekula, Ivana (I. Sekula ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
O ovom radu obrađen je proces planiranja i razvoja komunikacijskih usluga koji se bazira na radnom okviru eTOM. Posebna pozornost je posvećena je povećanju učinkovitosti poslovanja davatelja komunikacijskih usluga u okruženju brze transformacije mreže prema NGN arhitekturi. Kao studijski primjer obrađen je razvoj operativnog plana resursa za ADSL uslugu. Predložena su poboljšanja. Proces realizacije DSLAM uređaja temeljio na mogućnostima tehničke realizacije, a predlaže se zaokret kako bi se izgradnja DSLAM uređaja na pojedinoj lokaciji temeljila na tržišnom potencijalu, odnosno zahtjevima sadašnjih i budućih korisnika komunikacijskih usluga na određenom području. Jasnije su definirane uloge pojedinih organizacijskih jedinica Tehnike, Marketinga, Nabave, Prodaje i Kontrolinga, odnosno njihovo povezivanje. vremenski raspored aktivnosti, te dokumenti koji su potpora procesu planiranja. Umjesto fiksnih godišnjih planova resursa planovi postaju mjesečni kako bi se prilagodili brzim tržišnim promjenama, optimizirali svi resursi, te zadržali i pridobili korisnici. Ključne riječi: TOM (Telecom Operations Map), eTOM (Enhanced Telecom Operations Map), TMN (Telecommunications Management Network), NGOSS (Next Generation Operations System and Software), NGN (Next Generation Network), ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line), planiranje komunikacijskih usluga, 21CN (21 Century Network), SID (Shared Information Data Model)