Usporedna analiza AAA protokola za rad u bežičnim mrežama : magistarski rad - Stanke, Mladen (M. Stanke ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2009)
U ovom istraživanju se na praktičnom slučaju istraživala razlika u Diameter i RADIUS protokolu te njihovo ponašanje u stvarnoj situaciji. Testna okolina je realizirana pomoću VitalAAA programa u kojem su podržani RADIUS server i klijent, te Diameter server i klijent. Iz logova se očitavalo vrijeme reakcije u pojedinim mjerenjima. Mjerena su: vremena uspostava spajanja kod RADIUS i Diameter protokola, vrijeme reakcije klijenta na događaj da primarni server nije dostupan, pouzdanost transporta kod Diametera i RADIUS-a, te sposobnost pronalaženja čvora kod Diametera. Rezultati su prikazani tablično, grafički i komentirani. Ključne riječi: RADIUS – Remote Authentication Dial-In Services; Diameter- AAA protokol; server – odgovoran je za primanje korisničkih zahtjeva, autentifikaciju korisnika i vraćanje svih potrebnih informacija za klijenta da bi omogućio korisniku uslugu; klijent – odgovoran je za prosljeđivanje korisničkih informacija serveru i mora reagirati na odgovor koji se vratio sa servera; AAA- Authentication, Authorization and Accounting; AVP- Attribute Value Pair; EAP- Extensible Authentication Protocol; EAP-TLS - EAP-Transport Layer Security; EAP-TTLS - EAP-Tunneled Transport Layer Security; VPN- virtual private network; UDP- User Datagram Protocol; TCP- Transmission Control Protocol; TACACS+ - Terminal Access Controller Access-Control System