Trodimenzionalni stabilizator elektromehaničkih oscilacija sinkronog generatora : doktorska disertacija - Sumina, Damir (D. Sumina ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2009)
U doktorskoj disertaciji analizirani su problemi stabilizacije elektromehaničkih njihanja sinkronog generatora. Zbog nedostataka klasičnih postojećih rješenja predložen je novi algoritam stabilizacije temeljen na promatranju stanja generatora u trodimenzionalnom prostoru koji čine odstupanje brzine vrtnje, ubrzavanje rotora generatora i odstupanje kuta opterećenja generatora. Definirana su upravljačka pravila po kojima će stabilizator minimizirati trajektoriju gibanja generatora u prostoru stanja nakon nastanka poremećaja. Od stabilizatora je zahtijevana robusnost s obzirom na promjenu frekvencije njihanja i promjene stanja sustava. Izrađeni su simulacijski modeli novopredloženog trodimenzionalnog stabilizatora i klasičnih rješenja stabilizatora i to stabilizatora temeljenog na djelatnoj snazi te stabilizatora temeljenog na integralu snage ubrzavanja. Predloženi algoritmi implementirani su u digitalni sustav temeljen na procesoru za obradu signala i ispitani eksperimentalno na sinkronom generatoru, koji je preko modela prijenosnih vodova i transformatora spojen na elektroenergetski sustav. Na osnovu usporedbi odziva i numeričkih kriterija valorizirana su djelovanja pojedinih stabilizatora. Zaključeno je da stabilizator temeljen na djelatnoj snazi ne zadovoljava u uvjetima skokovite promjene djelatne snage, da stabilizator temeljen na integralu snage ubrzavanja ne zadovoljava u uvjetima promjene frekvencije njihanja (potrebno dodatno podešavanje parametara) te da trodimenzionalni stabilizator u svim režimima rada postiže zadovoljavajuće prigušenje elektromehaničkih njihanja. KLJUČNE RIJEČI sinkroni generator, stabilizator elektromehaničkih njihanja, trodimenzionalni stabilizator elektromehaničkih njihanja.