Percepcijska utemeljenost kepstralnih mjera udaljenosti za primjene u obradi govora : magistarski rad - Vasilijević, Antonio (A. Vasilijević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Jedna od danas najčešće korištenih mjera u automatskom prepoznavanju govora i govornika je mjera Euklidske udaljenosti MFCC vektora. Algoritam za izračunavanje mel frekvencijskih kepstralnih koeficijenata zasniva se na filtarskom slogu kod kojeg su pojasi ekvidistantno raspoređeni na percepcijski motiviranoj mel skali. Na vrijednost mel kepstralnog vektora, a samim time i na svojstva kepstralne mjere udaljenosti glasova, utječe veći broj parametara sustava za kepstralnu analizu. Tema ovog rada je ispitati usklađenost MFCC mjere sa stvarnim percepcijskim razlikama za različite vrijednosti parametara analize. Analizom parametara mel filtarskog sloga utvrdili smo da filtar sa 24 pojasa, širine 220 mel-a i faktorom preklapanja filtra većim ili jednakim jedan, daje optimalne SD mjere koje se najbolje slažu s percepcijom. Za takav mel filtarski slog granica čujnosti razlike između glasova je 0.4 – 0.5 dB, mjereno SD RMS razlikom potpunih mel kepstralnih vektora. Također, pokazat ćemo da je korištenje mel kepstralnog vektora odrezanog na konačnu dužinu (12 koeficijenata) opravdano za prepoznavanje govora, ali da bi moglo biti upitno u primjenama prepoznavanja govornika. Analizirali smo i utjecaj aliasing-a u kepstralnoj domeni na mjere udaljenosti glasova. Utvrđena je izrazita koreliranost SD razlika izračunatih iz aperiodskog i periodičkog mel kepstra iz čega zaključujemo da je utjecaj aliasing-a generalno zanemariv. Postoje rijetke iznimke kod kojih je utjecaj aliasing-a prisutan, te su one posebno analizirane. Ključne riječi: obrada govora, prepoznavanje govora, MFCC, mel kepstar, aliasing, SD mjera, homomorfna analiza, LSF parametri, LPC parametri