Vrednovanje točkastog izvora ultrazvuka u linearnom i nelinearnom načinu rada : doktorska disertacija - Petošić, Ante (A. Petošić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Tijekom višegodišnjeg razvoja niskofrekvencijskih ultrazvuènih ureðaja za primjene u neurokirurškim operacijama ostali su problemi toènog definiranja njihove akustièke snage i intenziteta.U radu su predložene i analizirane tri metode za odreðivanje akustièke snage toèkastog izvora ultrazvuka. Prva metoda temelji se na mjerenju prostorne raspodjele magnitude dinamièkog tlaka u slobodnom akustièkom polju i proraèunu isijane akustièke snage pri linearnom i nelinearnom naèinu rada ultrazvuènog izvora. Drugi naèin vrednovanja toèkastog izvora ultrazvuka temeljen je na odreðivanju nadomjesnih parametara ekvivalentnog elektromehanièkog titrajnog kruga koji opisuje gibanje vrha sonotrode izvora u okolini serijske rezonantne frekvencije longitudinalnog moda titranja. Parametri nadomjesnog kruga odreðeni su u okolini serijske rezonantne frekvencije i izraèunat je koeficijent elektroakustièkog iskorištenja. Treæa metoda je mjerenje izlazne akustièke snage ultrazvuènog izvora pomoæu kalorimetrijske metode. Iz promjene unutrašnje temperature kalorimetrijskog sustava raèunaju se gubici sustava i odgovarajuæa izlazna akustièka snaga toèkastog izvora ultrazvuka. Iz priloženih rezultata zakljuèeno je da se rezultati vrednovanja elektromehanièkog dijela UZ izvora mogu usporediti s rezultatima mjerenja isijane akustièke snage u slobodnom akustièkom polju u linearnom naèinu rada. Kalorimetrijska metoda pokazala se kao najopæenitija jer u sebi obuhvaæa i akustièku i toplinsku energiju koja se oslobaða tijekom procesa kavitacije. Kljuène rijeèi:toèkasti ultrazvuèni izvor, isijana akustièka snaga, elektromehanièki dio UZ izvora, izlazna akustièka snaga