Pretraživanje na temelju sadržaja u mrežama ravnopravnih sudionika : doktorska disertacija - Mekterović, Igor; Baranović, Mirta (Zagreb : I. Mekterović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U posljednjih desetak godina drastièno je poraslo zanimanje za P2P sustave, kako u znanstvenim krugovima, tako i meðu opæom populacijom.
Tome su svakako pridonijela jaèa korisnièka raèunala i sve prisutniji širokopojasni pristup Internetu.
Najpopularniji su svakako sustavi za razmjenu sadržaja. Meðutim, P2P sustavi za razmjenu sadržaja koji su trenutno dostupni podržavaju
samo pretraživanje na temelju ogranièenog skupa metapodataka. Pretraživanje na temelju sadržaja u P2P sustavima još je u razvojnoj fazi.
Dosad razvijeni sustavi se dijele u dvije kategorije: strukturirani i nestrukturirani.
Nestrukturirani sustavi bolje podnose uèestala ukljuèivanja i iskljuèivanja sudionika iz sustava,
ali, prilikom pretraživanja, generiraju veæi broj poruka èime si ogranièavaju skalabilnost.
S druge strane, strukturirani sustavi uèinkovito usmjeravaju upite kroz sustav, ali zahtijevaju prethodno poznavanje semantike dokumenta
koji æe se dijeliti u sustavu. Predloženi su protokoli za èistu i hibridnu polustrukturiranu samoorganizirajuæu P2P mrežu koja omoguæuje
pretraživanje na temelju sadržaja, bez prethodnog poznavanja semantike dokumenata. Na temelju provedenih simulacija sustava velièine
do 10^4 sudionika, ocijenjeno je da predloženi sustavi ostvaruje dobra svojstva dohvata (u poreðenju s analognim centraliziranim sustavom),
da je broj generiranih poruka za dobro formulirane upite gotovo konstantan kako sustav raste i da se sustavi dobro nose s uèestalim
ukljuèivanjem i iskljuèivanjem sudionika.
Kljuène rijeèi:
• Mreža ravnopravnih sudionika, P2P
• Pretraživanje informacija
• Raspodijeljeno raèunastvo
• Pretraživanje na temelju sadržaja
• Semantièki upiti
• Algoritam
• Mreža
• Protokol
In the past ten years we have witnessed extraordinary expansion of interest in peer-to-peer systems both in general population and in
scientific community, facilitated by more powerful computers and increasing number of broadband internet connections. Surely, the most
popular are content sharing P2P systems. However, today's publicly available content sharing P2P systems only allow for metadata searches.
Peer-to-peer networks that enable content-based searches are still a subject of active research. The ones that have been developed so far
are usually divided into structured and unstructured. Unstructured systems are resilient to frequent membership changes (peers joining and leaving),
but produce large number of messages during search, thus limiting system's scalability. On the other hand,
structured systems efficiently route messages, but require prior knowledge of semantics of documents that will be shared throughout the network.
Protocols for pure and hybrid self-organizing semi-structured P2P network that allows for content-based search with no prior knowledge of
the semantic of the data are proposed. It is concluded, based on the simulations of systems of sizes up to 104 peers, that proposed systems
attain good retrieval properties, while being resilient to membership changes and having an near-constant query message count for well
formulated queries as systems grow in size.

Keywords:
• P2P, Peer-To-Peer
• Information retrieval
• Distributed computing
• Content-based search
• Semantic query
• Algorithm
• Network
• Protocol
Bibliografija str. 134-144