Pretraživanje na temelju sadržaja u mrežama ravnopravnih sudionika : doktorska disertacija - Mekterović, Igor (I. Mekterović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U posljednjih desetak godina drastièno je poraslo zanimanje za P2P sustave, kako u znanstvenim krugovima, tako i meðu opæom populacijom. Tome su svakako pridonijela jaèa korisnièka raèunala i sve prisutniji širokopojasni pristup Internetu. Najpopularniji su svakako sustavi za razmjenu sadržaja. Meðutim, P2P sustavi za razmjenu sadržaja koji su trenutno dostupni podržavaju samo pretraživanje na temelju ogranièenog skupa metapodataka. Pretraživanje na temelju sadržaja u P2P sustavima još je u razvojnoj fazi. Dosad razvijeni sustavi se dijele u dvije kategorije: strukturirani i nestrukturirani. Nestrukturirani sustavi bolje podnose uèestala ukljuèivanja i iskljuèivanja sudionika iz sustava, ali, prilikom pretraživanja, generiraju veæi broj poruka èime si ogranièavaju skalabilnost. S druge strane, strukturirani sustavi uèinkovito usmjeravaju upite kroz sustav, ali zahtijevaju prethodno poznavanje semantike dokumenta koji æe se dijeliti u sustavu. Predloženi su protokoli za èistu i hibridnu polustrukturiranu samoorganizirajuæu P2P mrežu koja omoguæuje pretraživanje na temelju sadržaja, bez prethodnog poznavanja semantike dokumenata. Na temelju provedenih simulacija sustava velièine do 10^4 sudionika, ocijenjeno je da predloženi sustavi ostvaruje dobra svojstva dohvata (u poreðenju s analognim centraliziranim sustavom), da je broj generiranih poruka za dobro formulirane upite gotovo konstantan kako sustav raste i da se sustavi dobro nose s uèestalim ukljuèivanjem i iskljuèivanjem sudionika. Kljuène rijeèi: • Mreža ravnopravnih sudionika, P2P • Pretraživanje informacija • Raspodijeljeno raèunastvo • Pretraživanje na temelju sadržaja • Semantièki upiti • Algoritam • Mreža • Protokol